En liten tease

Neste papirutgave av Speilvendt kommer i morgen, men vi slipper lederen allerede i dag. Se på det som en liten teaser, og kom på lansering i morgen for å være blant de første som får et rykende ferskt eksemplar!

 

Skjermbilde 2014-03-05 kl. 21.29.05”Denne forskningen er kritisert for å være designet av, utført på og tolket av vestlige, hvite, heteroseksuelle middelklassemenn, og gjelder ikke nødvendigvis utenfor denne gruppen.” Lest det før? Antagelig. Spennende lesning? Neppe.

Forbeholdet om mulig manglende generaliserbarhet er trukket frem til det kjedsommelige i enhver psykologisk pensumbok, men det skumleses og legges vekk. Det er tross alt mer spennende å pugge spektakulære forskningsresultater som om de var vedtatte sannheter. Dessuten er det jo vestlige, hvite, heteroseksuelle middelklassemenn som betyr noe. Denne gruppen er fremtredende overalt i samfunnet: i de høyest betrodde stillingene, i de aller viktigste møtene og på de mest eksklusive cocktailpartyene.

Men er det alltid den hvite mann som vet best? Det politisk korrekte svaret i dag, er naturligvis et rungende nei, men speiles dette i virkeligheten? For å sette det på spissen: Hvor ofte ser du en farget, lesbisk arbeiderklassekvinne sette dagsordenen?

Kanskje er det på tide å løfte blikket vekk fra den vestlige, hvite, heteroseksuelle middelklassemannen. Det er ikke nødvendigvis han som burde bestemme hva som skal være den gjeldende sannhet. Dessuten er det så uendelig mange andre det er verdt å ta en titt på.