Psykologisk Institutt har tilbudt bachelor og master i arbeids- og organisasjonspsykologi (”arborg”) siden 2004, og interessen for programmene har vært stor. Men hva i all verden kan du bli? Vi har fått svar av tre tidligere studenter som alle har en mastergrad i arbeids- og organisasjonspsykologi.
Marita Nordgård, Aspiranza
Hva jobber du med i dag?
– Jeg jobber som rekrutteringsrådgiver i Aspiranza, men jeg startet som researcher. Da jobber man hovedsakelig med å finne kandidater til stillingen kunden skal fylle. Som rekrutteringsrådgiver har jeg fullstendig ansvar for prosjekter og mer kontakt med kunden.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?
– En typisk arbeidsdag er vanskelig å beskrive, det kommer an på hvor i rekrutteringsprosessen man er. En full prosess starter med et salgsmøte med sjefen og kunden, hvor vi presenterer og selger oss inn. Vinner vi salget, har vi et spesifikasjonsmøte med kunden. Vi benytter et omfattende dokument med spørsmål om foretaket og rollene som skal besettes, og utfører en grundig analyse av hva bedriften trenger. Det er viktig å kjenne jobbene godt for å finne noen som kan utføre den. Neste steg er å godkjenne annonser og gå i gang med prosjektet. Vi leter etter kandidater, søkere, ringer dem opp, screener, sender dem eventuelt videre til kunden. Deretter kommer personlighetstester og noen ganger evnetester, for å finne ut mer om kandidatens preferanser og vedkommendes match med stillingen. Deretter er det referanseintervju, og vi gir eventuelt tilbud. Da er jeg med i tilbudsmøte med kandidaten.
Hva er det du liker best med jobben din?
– Jeg liker veldig godt å lære, og jeg får utrolig mye kunnskap om ting jeg ikke trodde jeg skulle lære noe om. Når man jobber med rekruttering, kommer man tett innpå mennesker, både kunder og ulike kandidater, som alle åpner seg og deler mye om seg selv. Hva gjorde at de ikke trivdes i forrige jobb? Hva gjør at de søker denne? Det handler mye om utvikling, finne de beste egenskapene i folk og forvalte human kapital. Det å få mulighet til å følge det viktige steget i livet som jobbskifte er, setter jeg stor pris på. I tillegg får jeg mye større overblikk over arbeidsmarkedet enn jeg hadde kunnet forestille meg. Det motiverer meg mye å lære om og å få bred innsikt i kompleksiteten i arbeid. Det å bli målt på tilfredshet og hvor godt jeg har gjort jobben, motiverer meg også utrolig mye.
Hvilke råd har du å gi til studenter som ønsker en lignende stilling?
– Rekrutteringsbransjen kan være hard og inneholder flere elementer av salg. Det er vanlig å ha aversjoner mot det å selge, men det meste i livet er salg. Hverdagssamtaler, kollokvier, å gi noen råd: Alt inneholder elementer av salg. Ikke bli lurt av salgsbegrepet. Vi er konsulenter som jobber på nye prosjekter hele tiden, så det er viktig å være tilgjengelig og serviceinnstilt, og tåle både oppgang og nedgang. Rekruttering er en tøff, men flott startjobb. Er du sosial, liker å jobbe med mennesker og kunne tenke deg å jobbe med lederutvikling eller kompetanseutvikling på sikt, er rekruttering en topp start.
Fredrik Asmaro, cut-e
Hva jobber du med i dag?
– I dag jobber jeg som konsulent/alt-mulig-mann hos et firma som heter cut-e som spesialiserer seg på arbeidspsykologiske tester.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?
– En typisk arbeidsdag er vanskelig å beskrive, da jeg jobber med ganske ulike ting fra dag til dag avhengig av hvilke prosjekter vi er involvert i. Jeg har ansvar for kundesupport, hovedsakelig gi kunder råd om hvilke tester som egner seg til ulike stillinger og tekniske spørsmål knyttet til testene. Jeg jobber også med nettsidene våre, en twitterkonto og generell kundepleie.
Hva er det du liker best med jobben din?
– Det jeg liker best er nok menneskene jeg jobber med, og at det er varierende arbeidsoppgaver. Alle konsulentene i firmaet har enten en mastergrad, doktorgrad eller profesjonsstudiet i psykologi. Det blir dermed god anledning til å videreutvikle seg innenfor faget, og å diskutere fag med kolleger. Når det gjelder utviklingsmuligheter så blir vi oppfordret til å ta lesedager, og vi får muligheten til å delta på konferanser. Gjennom jobben får vi også god kjennskap til næringslivet, og kommuniserer daglig med kunder fra både private og offentlige organisasjoner.
Hvilke råd har du å gi til studenter som ønsker en lignende stilling?
– Mitt råd er å søke, gjerne prøve å få seg en sommerjobb eller deltidsjobb mens man studerer. Kjennskap til næringslivet er en erfaring man ikke får godt nok gjennom å studere, og bare det å lære seg å jobbe er nok et stort pluss. Jeg vil også oppmuntre alle til virkelig å lære seg Office-programmer. Det høres kanskje rart ut, men i dagligdagse situasjoner på en arbeidsplass, kan det å kunne Excel godt være en stor fordel. Jeg vil også anbefale alle å delta på karrieredager og andre arrangementer hvor man kan møte potensielle arbeidsgivere. Da kan man få et innblikk i hvorvidt arbeidsplassen er en god match.
Sasan Zarghooni, Jernbaneverket
Hva jobber du med i dag?
– Jeg jobber som sikkerhets-og kvalitetsrådgiver i Jernbaneverket. Det er en jobb som i stor grad går ut på å identifisere årsaker til menneskelige feil, og iverksette tiltak som kan forhindre dem.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut?
– Som regel er det mange prosjekter på gang samtidig, så arbeidsdagen kan være ganske variert og hektisk. Fra utdannelsen er det metodeferdighetene jeg bruker mest. Mye av jobben går ut på å innhente og sammenstille informasjon, og det å kunne få folk i prat er en viktig egenskap. Typiske arbeidsoppgaver er analyser, opplæring og ulykkesgranskninger. Vi har mange veldig interessante prosjekter hvor det er nyttig med psykologisk kompetanse.
Hva er det du liker best med jobben din?
– En av de tingene jeg liker best ved jobben min, er at den er meningsfylt. Jeg tenker ofte på Åsta-ulykken, hvor 19 mennesker omkom. Jobben min går ut på å forhindre nettopp denne typen ulykker. Når jeg tenker på dem som brant inne, levende, føler jeg at det er ekstremt viktig at jeg gjør jobben min så godt jeg kan. Jeg liker også at jeg får reist rundt omkring i hele landet, og være med å se hvordan forskjellig arbeid utføres. Jeg er så heldig at jeg kan velge mellom mange arbeidsoppgaver hvor de aller fleste er relevante med tanke på min psykologibakgrunn. Et av mine hjertebarn er et sikkerhetsmagasin som jeg har laget for å bidra til læring internt i organisasjonen. Det kommer ut ca. fire ganger i året, og blir tatt veldig godt imot. Det er en av de oppgavene jeg liker best å arbeide med.
Hvilke råd har du å gi til studenter som ønsker en lignende stilling?
– Ta kontakt med de du kan komme til å få jobb hos, både i forbindelse med prosjektoppgaver og bachelor-/masteroppgaver. Skriv gjerne åpne søknader – det er behov for psykologikompetanse i arbeidslivet selv om ikke en konkret stilling nødvendigvis er utlyst. Psykologistudenter må bli mye mer kreative i hvor de ser etter jobber. Jeg trodde HR og saksbehandling i staten var mine beste muligheter. Og jeg likte ikke HR engang. Snakk med Karrieresenteret der du studerer og med tidligere studenter som husker hvordan det er å søke sin første jobb. Hvis du ønsker å jobbe i en konkret industri kan det være en fordel å skaffe seg kunnskap om hvordan ting fungerer. Vil du jobbe i jernbanen, så finn ut hva en sporveksel er. Gjør dette underveis i studiet, og ikke bare siste måneden før masteroppgaven skal leveres. Og som jeg har hintet om tidligere – bli god på forskningsmetode. Kunnskap er under stadig forandring og foreldes raskt, men den kritiske tenkningen som følger med god innsikt i forskningsmetode er noe du alltid vil kunne ha bruk for.