Ingen sol i sikte

Den 26. februar kunne Aftenposten informere om at været fortsetter å være grått, mildt og vått hele den kommende måneden. Etter ukesvis med grå skyer og dårlig skiføre er ikke dette værmeldingen vi håpet på.

At humøret påvirkes av været er noe vi alle erfarer. Ingen er så glade som nordmenn når solens stråler faktisk varmer. Vi trenger ikke ha ferie engang, så lenge vi vet at det er fint vær føles alt lettere. Og så fort vi har muligheten er det ut på altanen, frem med grillen, softis i hånden og hutrende vinterbleke kropper i bikini. Hvis man ligger helt stille er det nesten ikke kaldt engang.

Når sommeren er over og det blir mørkt og kaldt, er det helt normalt å miste litt piffen. Men for de fleste av oss er det ikke noe mer enn det, vi forteller oss selv at det kommer en ny vår og på den lyse siden kan vi sitte inne og se på TV med god samvittighet.

Men for noen er det ikke bare ”piffen” som forsvinner. For dem som lider av sesongavhengig depresjon, også kjent under det treffende navnet SAD, utløser vinteren en altomgripende depresjon. Ingen annen årsak til depresjonen kan finnes, og den inntreffer år etter år. SAD er ingen egen stemningslidelse, men klassifiseres som en spesifisering av depresjonsforløp.

S.A.D

Av ulike behandlinger ser lysterapi ut til å være mest effektivt. I lysterapi bruker man spesielle lamper som imiterer sollys, derfor antar man at SAD er knyttet til mangel på lys. Utbredelsen er naturlig nok størst i de nordiske landene. I Norge regner man med at mellom fem til ti prosent av befolkningen lider av SAD, og langt flere viser mildere symptomer, såkalt sub-SAD. Nøyaktig hvordan og hvorfor lysmangel fører til depresjon er ikke avklart, men man vet at alle mennesker får lavere energinivå ved mindre sollys. Selv om man ikke blir vinterdeprimert er det lurt gjøre små grep for å øke energinivået i vintermånedene. «En sunn livsstil» med tilskudd av D-vitamin er et godt utgangspunkt, men vet du hva det beste er? Sol!

 palm-paradise-pr1819Dagdrømmer er gratis…

Som studenter har vi mer fleksibilitet enn de fleste arbeidstagere, og det er derfor lettere for oss å ta en impulsiv ferietur. Økonomien er kanskje ikke den største, men på www.restplass.no kan man gjøre utrolig gode kupp. Tar man med noen pensumbøker og gode intensjoner i bagasjen trenger det ikke gå utover studiet i det hele tatt. Hvis noen spør, kan du bare si at å sørge for nok dagslys er å ta sin psykiske helse på alvor. Ingen kan vel kritisere en investering i forebygging?

En alternativ kilde til D-vitamin er tran. Hva frister mest?

Kilder:

Grått og fuktig til midten av mars. Aftenposten 26.02.2014 http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Gratt-og-fuktig-til-midten-av-mars-7483937.html#.Uw5Rn14a0Xw

Lurie, Stephen J.; et al. (November 2006). «Seasonal Affective Disorder ». American Family Physician 74 (9): 1521–4. http://www.aafp.org/afp/2006/1101/p1521.html

Avery, D. H.; Kizer D, Bolte MA, Hellekson C (2001). «Bright light therapy of subsyndromal seasonal affective disorder in the workplace: morning vs. afternoon exposure». Acta Psychiatrica Scandinavia 103 (4): 267–274. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1034/j.1600-0447.2001.00078.x/abstract

Bilde: http://www.uptowngirlsnyc.com/ugnyc/an-uptown-girls-guide-to-not-being-s-a-d/