Leder (Alderdom)

Leder 

Vi er unge mennesker som ser på alderdom. Hva kan unge mennesker vite om det å være eldre? Er vi alltid den samme inni oss? Ser vi på verden med de samme øynene? Behandler verden oss likt uavhengig av alder? Hva forandrer seg egentlig som resultat av en forlenget tilværelse i væren verden?

Covid-19 har lært oss at virusinfeksjoner ser ut til å aldersdiskriminere. Vi har også betraktet en verden som syns at det er bedre enn om det hadde rammet yngre mennesker. 

Vi er unge som ser på eldre med søken og nysgjerrighet på om de eldre kan fungere som spådommer på vår egen fremtid. En fremtid hvor vi har roboter som kjæledyr eller roboter som passer oss, fordi vi er en del av en eldrebølge. 

Hva vil skje med vår persepsjon av tid? Dette skriver Oliver Sacks i syttiårene i boken The River of Consciousness: 

«It is often said that time seems to go more quickly, the years rush by, as one grows older – either because when one is young one’s days are packed with novel, exciting impressions or because as one grows older a year becomes a smaller and smaller fraction of one’s life. But if the years appear to pass more quickly, the hours and minutes do not; they are the same as they always were.»

Så senk skuldrene. Tiden vil alltid være den samme. 

Catherine Sykes / Redaktør