Redaksjonens utvalgte (Avtrykk)

BOK

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg
Hvordan ser verden ut for mannen som lever langt unna alt av sivilisasjon på det mest øde av landsbygd i Norge? Tollak til Ingeborg er Tore Renberg (forfatteren av Mannen som elsket Yngve og Kompani Orheim) sin nyeste roman. Boken handler om en mann grodd fast i tid, som nekter å følge med videre i de endringene tiden har på samfunnet. Han er sint på de masseproduserende firmaene som tar over for sagbruket familien hans har bygget opp over generasjoner. Han er sint på alle menneskene som flytter fra bygdene og inn i sentrum. Han er sint på media som maler stygt bilde av maskuliniteten og verdiene han lever etter. Renberg skriver konsist og vakkert på måter som kan minne om poesi. Boken er skrevet på nynorsk. Handlingen er kort og utspiller seg i løpet av en enkelt kveld. Likevel maler boken et bilde av hele livet til denne mannen. Tollak til Ingeborg er et godt portrett av et liv på siden av samfunnet og på denne måten et portrett av samfunnet vårt fra dette perspektivet. Hva gjør utenforskap med mennesket og hva gjør mennesket med utenforskap?

Min mørke Vanessa av Kate Elizabeth Russell
Hva gjør man hvis man oppdager at det vågale, spennende forholdet man hadde som femtenåring, egentlig var et overgrep? I Min mørke Vanessa av Kate Elizabeth Russell (2020) møter vi femten år gamle Vanessa, som etter å ha blitt avvist av bestevenninnen sin føler seg alene, annerledes og har en inderlig lengsel etter å bli sett. Og det blir hun ­– av sin karismatiske og tjuesyv år eldre engelsklærer. Sytten år senere møter vi Vanessa igjen, og #metoo-bevegelsen er i full gang. Vanessa tvinges til å se sitt første forhold med voksne øyne, og blir konfrontert med hvilke konsekvenser det har hatt for livet hennes. Som leser er man i Min mørke Vanessa vitne til utspillelsen av et forhold mellom et barn og hennes voksne lærer, noe som i utgangspunktet får alle moralske bjeller til å ringe. Men fordi romanen delvis forkles som en oppslukende kjærlighetshistorie fortalt gjennom en sårbar, naiv og meget gjenkjennelig tenåringsmunn, blir leseren tvunget til å gjøre seg noen refleksjoner som både er ubehagelige og lærerike.

FILMER OG SERIE

Flukt (Flugt) av Jonas Poher Rasmussen (film)
Flukt er en animert dokumentar fra 2021. Filmen vant Nordisk råds filmpris 2021 og har allerede vunnet flere andre priser. Vi møter Amin som ligger på sjeselongen og som for første gang skal fortelle sin historie, en historie om familie, offer, flukt og menneskesmugling, ensomhet og hemmeligheter. Amin kom til Danmark som ungdom. Han var alene. Han flyttet inn i en fosterfamilie og har etterhvert skapt seg et liv. Nå er han i ferd med å bli forlovet. Men han bærer med seg sin historie og erfaringer han aldri har delt med andre. Ikke før nå. Flukt skildrer mennesker i umulige situasjoner, valgene de gjør og hvordan de bærer det med seg resten av livet. Dette er en animert film for voksne skildret med mørke tegninger, hakkete animasjon og med en nærhet og sårbarhet som gjør vondt. 

Your Honor av Peter Moffat (serie, HBO)
Adam Desianto er ute og kjører. Under et astmaanfall tar han øynene av veien og kjører inn i en ung gutt på motorsykkel. Livredd fomler han med telefonen og prøver å ringe etter hjelp, men panikken griper han, så han kjører vekk og etterlater den hjelpeløse gutten for å dø. Scenen er så grusom at det gjør vondt. Adam er sønn av Michael Desianto, en respektabel dommer i New Orleans. Når Michael skjønner hva sønnen har gjort, vet han hva som må gjøres: Sønnen må melde seg til politiet og stå til ansvar for det som har skjedd. Men det viser seg at gutten Adam har drept, er sønn og arving til mafiaoverhode Jimmy Baxter. Hvis Adam melder seg, betyr det døden. Your Honor er et bekmørkt drama om manipulering, løgn, frykt og vold. Hvor langt er en far villig til å gå for å beskytte sin sønn? Hvor mye av egen moral, integritet og verdier er man villig til å ofre? Hvor mange uskyldige liv?

PODCAST

God Bedring med Cecilie Ramona Kåss Furuseth, Peder Kjøs og Kaveh Rashidi
Vi lever i et samfunn der helse og uhelse er blant våre største fokusområder. Hvor mange ganger har vi ikke stilt oss spørsmålet om den smerten jeg har i stortåa er farlig? Eller hvorfor det kjennes som om hjertet hopper over et slag når vi ser vår store forelskelse? Dette er spørsmål man kan sende inn til denne podkasten. God Bedring er en podkast av NRK bestående av programleder Cecilie Ramona Kåss Furuseth, psykolog Peder Kjøs og lege Kaveh Rashidi. Her diskuterer de ulike temaer innen kropp og sinn basert på vitenskapelige artikler, egne erfaringer og refleksjoner. Man skulle kanskje tro at en slik podkast var som å få fastlegen inn i øret, men dette er langt fra sannheten. God Bedring oppleves som en hyggelig samtale med venner som tar opp ulike temaer som de genuint er interessert i. Etter å ha lyttet til en episode er jeg alltid overrasket over at jeg også denne gangen lærte noe nytt uten å legge merke til det.

G-punktet med Iselin Guttormsen
Dykk ned i en verden av usensurerte og ærlige historier om sex og samliv! Sexolog Iselin Guttormsen inviterer kjendiser og andre til å dele generøse detaljer fra eget liv. Podkasten gir et unikt innblikk i mellommenneskelige relasjoner. Guttormsen er ikke redd for å stille de vanskelige spørsmålene, og går i bresjen for å bryte ned tabuer rundt seksualitet og følelser. Podkasten gir opphav til mye latter og glede, men dykker også ned i vanskeligere temaer som sorg, sjalusi, utroskap og overgrep. Kort sagt gir podkasten deg sårbare historier om hvordan det er å være menneske, med alt som følger med. Så sett deg ned, sett på podcasten, og la ditt g-punkt bli stimulert!  

MUSIKK

My Finest Work Yet av Andrew Bird (album)
Bird sitt tolvte soloalbum feiler ikke på leveringen, og det er ikke rart at den ble nominert til «Best folk album» i 2020 Grammy Awards. Bird er leken, men også politisk i tekstene, og spiller mer på piano enn tidligere. Birds ti spor i My Finest Work Yet føles mer tilstede enn tidligere utgivelser, og mye mer personlig. Videre har albumet en egen evne til å gi lytteren en ny favorittsang for hver gang albumet spilles av. Det er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hvorfor dette er tilfellet, undertegnede må derfor bare anta at den intime sfæren Bird skaper med albumet sitt snakker til en ny emosjonell tilstand for hver avspilling. Albumet minner slikt sett mer om kunst enn ren musikk, og det passer like godt til en lang dag på lesesalen som det passer til en drink hjemme eller en tur i skogen.
Andrew Birds lekne stil kombinert med denne sårheten i My Finest Work Yet er virkelig et smykke av et album, som derfor fortjener Speilvendts høyeste utmerkelse – en anbefaling fra redaksjonen.

Borderline av Tame Impala (låt)
Borderline, låt nummer tre på albumet The Slow Rush, er også tittelen på det fjerde albumet av Tame Impala. Borderline er en sang med en tematikk og innhold som setter søkelys på ytterpunktene i noen av våre mest personlige tanker og forestillinger. Det er sang som får frem nyansene i usikkerhet og behovet for anerkjennelse og bekreftelse. Men også frykten for avvisning og hvordan det påvirker mellommenneskelige relasjoner. Komposisjonen kan gi assosiasjoner til en indre monolog med en fengende beat, mens refrenget er overraskende avslørende og intimt. At Kevin Parker synger med en rolig og avspent tone, er med på å gi sangen en essensiell varme. Det blir som et lysende stearinlys i et mørkt rom; en liten detalj, men nok til å sette et preg på helheten og utgjøre en forskjell. Vokalisten klarer å formidle sangteksten med en sårbarhet som forsterker låtens autentiske budskap, påsmurt med instrumenter som forener interessante lyder på en harmonisk måte.