
ILLUSTRASJON KARI MARIA STRØMME MOSHUUS

Muleum av Erlend Loe
Hva hadde du gjort hvis hele familien din døde i en flykrasj? Nettopp dette er premisset for Erlend Loes bok Muleum (2009), som handler om atten år gamle Julie som står alene igjen etter at resten av familien styrter et sted over Afrika. Boken følger henne gjennom de prøvelsene hun står overfor som eneste gjenlevende, med arv og hus og forpliktelser, samtidig som hun på sint, apatisk og sarkastisk måte prøver å forholde seg til hvordan hun skal klare å leve – eller dø – med ulykken. Med et slikt tragisk premiss forventer man kanskje en trist og sørgmodig bok, men i Erlend Loes tørrvittige og fantasifulle penn blir det en engasjerende tragikomedie full av helsprø vendinger, samt tankevekkende refleksjoner fra en tenårings perspektiv om livet og døden.
The examined life av Stephen Grosz
Det er to nivåer i The examined life, de intime fortellingene til pasientene som varierer fra en professor som sliter med egen seksualitet, et barn som i et ryddig hjem er det uryddige elementet, til forfatterens egen far som nekter å gjenkjenne landemerker fra barndommen der han flyktet fra nazistene.
Men det er også narrativer som viser langtidseffekten av psykoanalyse. Grosz slår et slag for psykoanalysen ved å vise resultatene fremfor å snakke om effekter. Dette gjør han både ved å vise oss hvordan folk kan få hjelp til endring, om det bare er små endringer, men også de tilfellene der aksept for manglende endring er i fokus.
The Examined Life gir oss innblikk i det mest intime mellom pasient og behandler, med både rørende historier og refleksjoner over livet.
Goodbye Lenin!
Goodbye Lenin! er en morsom og hjertevarm komedie om Christiane Keller som lever et lykkelig, sosialistisk liv i Øst-Berlin sammen med sine to voksne barn, Alexander og Ariane. Når Christiane en dag ser Alexander demonstrere mot berlinmuren, fører sjokket til et hjerteinfarkt og hun havner i koma. Når hun så våkner i juni 1990, har det skjedd store forandringer. Berlinmuren har falt, Tyskland er en forent nasjon, og kapitalismen og markedsøkonomien er ankommet og har endret alles hverdag. For å beskytte moren fra et nytt sjokk, bestemmer Alexander at familien skal gjøre alt de kan for å holde moren lykkelig uvitende. De må derfor gjenskape Øst-Berlin i familiens lille leilighet. Dette viser seg å ikke være bare lett.
Trial of the Chicago 7
The Trial of the Chicago 7 ble nominert til hele fem Oscar-priser ved årets Oscar-utdeling, og dette var vel fortjent. Netflix-filmen tar for seg historien om syv aktivisters rettsak mot USA etter en demonstrasjon i Chicago på 70-tallet. I løpet av rettssaken må de syv tiltalte kjempe mot en helt forferdelig dommer og et like urettferdig rettssystem. At denne filmen er basert på en sann historie, gjør at man flere ganger har lyst til å rive seg i håret av ren frustrasjon. Ved hjelp av gode skuespillere, og en komisk lettelse fra Sacha Baron Cohen i rollen som Abbie Hoffman, vekker denne filmen alle følelsene på spekteret. Trial of the Chicago 7 er uten tvil en film vært å få med seg!


Følelsen
Hva er egentlig følelser? Hvilken rolle spiller de i livene våre og i verden? I podcast-serien Følelsen dykker Kristine Lossius Thorin inn i det mystiske, vakre og tidvis skamfulle som påvirker oss fra innsiden. Thorin undersøker viktige politiske hendelser der følelsen har vært utslagsgivende. I episoden om Skadefryd diskuterer Thorin hvorfor Siv Jensens «Morna Jens» traff FRP-velgerne så godt. I en annen episode undersøker Thorin hvordan ydmykelse kan ha spilt en viktig rolle for Trumps presidentvalgkamp. I tillegg trekker hun temaet ned på et personlig plan og undersøker fortellinger fra livene til folk. En jente forteller om å bli utsatt for hevnporno og hvordan dette har påvirket livet hennes. I tillegg får vi en teoretisk gjennomgang av hver følelse fra psykologer som Finn Skårderud. Dette er podcasten for deg som ønsker bedre forståelse av følelser, hvor de kommer fra og hvordan de kommer til uttrykk, samt deres rolle i verden og livene våre.
Sorgens Kapittel
Sorgens Kapittel er en podcast om å leve med sorgen av å miste noen man er glad i. Programleder Karen Marie Berg mistet selv mannen sin og ville høre fra andre som har gjennomgått det samme. I podcasten snakker hun med blant annet helsedirektør Espen Rostrup Nakstad som mistet tvillingbroren i en helikopterulykke og programleder Dag Erik Pedersen som mistet sønnen til selvmord. De snakker om å fortsette livet uten den personen man elsker, hvordan de finner mening og hvor vanskelig dette er. Det deles nært og sårbart om det å stå i vonde følelser, men også om det å elske noen og hvordan de bærer kjærligheten med seg videre når den de elsker er død. På denne måten handler denne podcasten også om hva det vil si å elske. Ved å åpne opp om følelsene og livene sine, gir disse menneskene oss en større forståelse av hvordan det oppleves å sørge. Dette er en sterk podcast som vil få deg til å kjenne på mange følelser.
Jejune – Johnny B. Goode is Dead (låt)
Den nyeste låta til Jejune starter som leken skrangle-pønk og har en avslutning som får deg til å tenke at hvis Coldplay drev med pønk, så hadde det hørtes omtrent slik ut. Det som starter med en bass-synth og halvveis sunget, halvveis snakket melodi utvikler seg til en skitten og ujevn groove, som passer perfekt til den litt syrete «attituden». Låta gir deg følelsen av å sitte i en kjeller med litt ymse innabords, og at du akkurat er i ferd med å trippe skikkelig rett før dere bryter ut i allsang. Verdt en lytt!
Husmo HAV – Waves (EP)
Når du setter på denne plata blir du umiddelbart dratt inn i et landskap av groove og mystikk. Det som først fremstår som et frittflytende og improvisert lydbilde, åpenbarer seg som gjennomtenkt jazz med solid struktur. Den svevende og ambiente sounden bindes sammen av solide melodier og en klar følelse av retning. De sterke melodiene på albumet fungerer som ankerpunkter for den mer flytende improvisasjonen. Dette er et album som kan falle i smak både hos den erfarne lytter og den som er nysgjerrig på jazz. Låt for låt blir musikken mer komplisert, og i albumets siste låt er melodiene nesten helt lagt på hylla til fordel for en melankolsk frittflytende stemningsmusikk. Musikken er kompleks, men ikke vanskelig å høre på. En elegant, moderne jazzplate.
