Musikk:
Jamiroquai (artist)
Jamiroquai er et engelsk band som ble startet i 1992. Men ikke la deg skremme av at de ikke er av en nyere sort. Man kan heller se på det som musikk som ikke har hoppet på de seneste trender, men beholdt relevans nettopp fordi fokuset har vært på høy kvalitet. En solid lydproduksjon og sanger med en tematikk som er relevant den dag i dag finner du blant annet debutalbumet Emergency on Planet Earth (1993). Bandet eksperimenterer med lyder inspirert av jazz og låtene har ofte innslag av soul og funk som tilføyer spennende og noen ganger overraskende melodier. En annen låt verdt å merke seg er Stillness in Time som ble utgitt i 1994 på albumet Return of the Space Cowboy. Dette er en sang som svarer med en optimistisk holdning til livets mer utfordrende sider. Sangen klarer å gjenforene en tyngre side med noe mer lystbetont, noe som viser seg sterkt i den rytmiske og energiske beaten.
Hôtel Costes 11 (album) av Stéphane Pompougnac
Sommeren står for tur, og selv om de fleste allerede er rutinerte spillelisteinnehavere til enhver anledning, anbefales dette albumet for deg som fortsatt ikke føler du mestrer lounge-listen. DJ Stéphane Pompougnac har et eget talent for å mikse letthørte men likevel gode sanger til én lang sammenhengende «delight» av sanger. Det er derfor ikke noen overraskelse at han har stått for soundtracket på visningene til større merkenavn som Yves Saint Laurent. Hôtel Costes 11 passer like bra i bilen som ved bassenget, og har en lugn beat. Si farvel til å krangle om hvem som skal legge til hvilken sang i spotify-listen og til å stille spørsmålstegn ved dine venners musikksmak; Stéphane Pompougnac gjør dette for deg så du kan fokusere på andre ting, som hvor mye ingefærøl man skal ha i en Moscow Mule, eller hvorfor det alltid er fint vær rett før eksamen, men alltid dårlig vær rett etter.
Podkast:
Bad Blood, The Final Chapter med John Carreyrou
De fleste har sannsynligvis hørt om Elizabeth Holmes og hennes reise i Californias tech-verden med firmaet Theranos. For en utenforstående kunne oppfinnelsene hennes nesten virke som science-fiction, bortsett fra én liten detalj– alt var løgn. Journalist John Carreyrou i The Wall Street Journal har fulgt saken tett, og laget flere utforskende artikler om svindelen som involverte flere høytstående medlemmer av det amerikanske samfunnet, inkludert tidligere statssekretær George Schultz. I podcasten avsløres alvorlige feil og mangler ved Theranos, hvordan ledelsen både straffet ansatte som prøvde å varsle om kritikkverdige forhold, samtidig som de skapte et miljø der de kun fikk høre det de ønsket å høre. Podcasten beskriver en situasjon som for mange ansatte i selskapet var uutholdelig, og maler et bilde av ren og skjær svindel. Bad Blood, The Final Chapter tar oss med inn i rettssaken når en av tidenes største svindelsaker skal avgjøres, og ser på hvordan det gikk som det gikk for Elizabeth Holmes.
Sinnrik med Kjersti Bergersen og Ida Stendahl
Lurer du på hvordan det er på innsiden av psykologkontorets fire vegger? Hvilke fagetiske og akademiske problemstillinger man som psykolog kan komme over i løpet av sin yrkeskarriere? Hvilke overraskelser som venter på andre siden av en psykologautorisasjon? I Gyldendal Akademisks nye podkast Sinnrik får vi et innblikk i nettopp dette. Programlederne Kjersti Bergersen og Ida Stendahl tar tempen på psykolog-Norge, og inviterer dyktige fagpersoner til å diskutere temaer som selvivaretakelse, empati, selvmord, kulturbevissthet, psykopati og mye mer. Gyldendal Akademisk omtaler Sinnrik som en podkast for og med psykologer. Den kan likevel være nyttig for psykologstudenter så vel som psykologiinteresserte.
Bok:
The Idiot Brain av Dean Burnett
Dean Burnett skriver humoristisk om nevrovitenskap i praksis. Han legger til grunn at hjernen vår er dum og derfor jobber imot oss, mens han beskriver fenomener vi alle er kjent med. Forfatteren bruker sin fortid som standup-komiker til sin fordel, og bruker det for å forklare materien på en enkel og lettlest måte. I boken forklares vanlige fenomener som hvorfor man blir bil- og sjøsyk, og hvordan hjernen kan overkjøre instinkter som sult hos mennesker med anoreksi, samt en underholdende diskusjon om intelligens og Dunning-Kruger-effekten. Det er noe elegant i hvordan The Idiot Brain mestrer dette uten å oppfattes som nedlatende, men informativ. Selv om The Idiot Brain kom ut i 2016, er den fortsatt aktuell. Forfatteren belyser vanlige, dagligdagse fenomener og demonstrerer sin enorme kunnskapsmengde ved å forklare temaene på enklest mulig måte. Slikt sett er dette både en fagbok for psykologistudenter, men også et opplysningsverk for allmennheten.
Kinderwhore av Maria Kjos Fonn
Barndommen til hovedkarakteren Charlotte preges av en ustabil berg-og-dalbane av stadig nye stefedre og morens dårlige psyke og pillemisbruk. Charlotte selv oppdager også pillenes magiske kraft etter å ha blitt utsatt for jevne seksuelle overgrep fra morens kjæreste.
Barneårene er med andre ord brutale for Charlotte, og ungdomsfasen blir ikke noe lettere. Hun skaper seg stadig nye forsvarsmekanismer, utvikler et grenseløst forhold til sex, store relasjonsvansker og stoffmisbruk. Kinderwhore gir et enestående innblikk i tankene som kan ligge bak menneskers destruktive atferd. For Charlotte er det helt opplagt at en bør utsette andre for krenkelser og smerte. I hennes øyne gjør hun andre en tjeneste ved å ruste dem opp for en verden som før eller siden vil åpenbare seg som jævlig, brutal og urettferdig. Boka oppleves som ubehagelig virkelig, grotesk og absurd. Den skaper et ubehag du kjenner inn til ryggmargen, men også en innsikt du ikke vil være foruten.
Det er rett og slett en vakker fortelling om en stygg historie.
Film/Serie
Beforeigners av Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin (serie, HBO)
Tilsynelatende ut av intet begynner mennesker fra fortiden, primært steinalderen, vikingtiden og 1800-tallet, å dukke opp i nåtid. Seriens hovedpersoner er ansatte i politiet, og vi møter dem mens Lars (Nicolai Cleve Broch) skal etterforske drap med sin nye makker, Alfhildr (Krista Kosonen), som er den første ansatte i politiet med det serien har døpt «flertemporal bakgrunn». Vi har hittil i de to sesongene ikke fått noen forklaring på hvorfor eller hvordan menneskene kommer seg til nåtiden – og sånn sett er serien ganske realistisk. Serien begynner med at den første fremvandreren ankommer Oslofjorden, men resten av handlingen foregår etter dette. Serien kommer farlig nær å være litt for metaforisk til dagsaktuelle temaer, og tidvis kan man tenke seg at det er utfordrende metaforer å ta med til bordet i tiden vi lever i. Samtidig har Beforeigners en humoristisk og satirisk vinkling som gjør det vanskelig å ikke bli sjarmert. Serien leker med motsetninger i sanntid, og er absolutt verdt å se, om ikke annet for å få se #hulefrue. #hulefrue er nøyaktig det det høres ut som, og etter min mening absolutt verdt en titt utelukkende for å få en svært dagsaktuell kommentar på hvordan instagram hadde taklet en slik situasjon.
Bad Vegan: Berømmelse, svindel og flukt av Chris Smith (dokumentar, Netflix)
Fra samme dokumentarskaper som laget Fyre og Tiger King, er Bad Vegan tro mot sin evne til å fortelle historier så virkelighetsfjerne at man ikke vet hvor man skal gjøre av seg eller hva man skal tro. Bad vegan handler om Sarma Melngailis, som var eier av en veganske stjernerestauranten i New York inntil hun ble arrestert i 2016 etter å ha vært på rømmen fra lønninger, skatt og investorer. Det hele startet da hun blir sammen med «Shane Fox», som påstår at han har overnaturlige evner og kan gi den elskede hunden hennes evig liv. I stedet manipulerer og svindler han henne. Historien er avsindig og sympatien og forståelsen for Melngailis veksler, spesielt når hun begår forbrytelser fordi hun har blitt overbevist av en svindler om at de blir observert av hemmelige organisasjoner. Tidvis blir «name-droppingen» til Melngailis slitsom, men dokumentaren har gjort sin research, og viktige detaljer blir lagt på bordet. Samtidig får vi som tilskuere et bilde inn i hva en «upålitelig forteller» er. Dokumentarserien maler et godt bilde av hvordan en overgriper kan få kontroll på offeret sitt over tid, og viser tydelig hvordan slike relasjoner ikke er svart-hvitt.