Redaksjonens utvalgte (UNNTAK)

BØKER

I morgen var jeg alltid en løve
Av Arnhild Lauveng
Da Arnhild Lauveng var 17 år var hun alvorlig schizofren med psykoser, hallusinasjoner, selvskadingstendenser og selvmordsforsøk. I dag er hun psykolog og visepresident i Norsk Psykologforening og frisk fra schizofreni. I denne boken forteller Lauveng om sine personlige opplevelser med psykoser, stemmer og hallusinasjoner. Psykose og psykotiske mennesker oppleves ofte som uforståelige, men boka gir et godt innblikk i en syk persons verden og forsøker også å forklare symptomenes vesen og mening. Her flettes 17 år gamle Lauvengs skumle og forvirrende opplevelser sammen med psykolog Lauvengs fagkunnskap og forståelse. Lauveng skriver om sin vei inn i og ut av psykoser, hennes gode og dårlige opplevelser med helsevesenet, håp og vilje og gode hjelpere, og hun har et viktig budskap til oss om å lytte, forsøke å forstå og ikke gi opp troen på bedring. 

Derfor hopper jeg
Av Naoki Higashida
«Hvorfor hopper jeg» er en kort og lettlest bok som gir deg et unikt innblikk inn i den indre verden til Naoki, en 13 år gammel gutt med autismespekterdiagnose. Boken er skrevet på en medrivende måte og du får sterke inntrykk av en utrolig reflektert og innsiktsfull gutt som forteller om sine indre mentale prosesser. Boka er fylt med morsomme og overraskende forklaringer rundt de tankeprosessen som skjer hos Naoki når han for eksempel gjør helt uforklarlige ting for de rundt han, slik som å hoppe opp og ned over en lengre periode. 

FILMER / SERIER

Into the Wild 
Denne filmen forteller den sanne historien om Christopher McCandless, en ung mann som kvalt av en perfekt fasade og alle krav fra sin konvensjonelle oppvekst og liv, klipper alle kredittkortene sine, donerer alle sparepengene og reiser ut i det fri. Han kajakker langs Colorado River, haiker langs bilveier og opplever spektakulær natur fra Mexico til Atlanta. På veien møter han mennesker hvis liv er helt ulike det han selv kommer fra. Kanskje drar McCandless det til det ekstreme der han sier farvel til hele samfunnet, men Into the Wild handler om protest og frigjøring og er et godt bilde på unges søken etter en egen vei i livet. Filmen kan også oppleves som et friskt pust i dagens konvensjoner og forbrukssamfunn. 
Norskish
Helin, Amrit og Fariba får vi for første gang se i NRKs nye tv-serie Norsk-ish. Vi følger trioen i deres daglige liv og får innblikk i utfordringene de møter som skiller dem litt fra det sedvanlige norske. Kan Amrit introdusere kjæresten sin til sin indiske mor, eller bør han møte noen som passer litt mer inn hos familien? Kan Helin gjøre alt hun vil nå som lillesøsteren har blitt gravid med kjæresten sin uten konsekvenser? Og hvordan kan Fariba slå gjennom som kunstner, og hva kreves av henne som mor? Dette er bare noen av spørsmålene de må stille seg, og vi som seere får mye latter, glede og nye inntrykk fra NRKs nye serie.

PODCASTER

Speilvendtpodden
av Speilvendt
I høst lanserte vi vår egen podcast! Speilvendtpodden er en podcast for psykologistudenter spesielt, og psykologi-interesserte generelt. Vi skal ha samtaler med spennende mennesker om interessante og relevante temaer. I første episode hører du en samtale mellom en forfatter og en biolog, ledet av en psykologistudent. Vi diskuterer vår vilje til å forfølge det vi vil ha på bekostning av alt annet, selvrealisering, vekst og destruksjon, og biologiens rolle i det hele. Dette tar oss innom temaer som attraksjon og tiltrekning, sårbarhet og ensomhet, nærhet, lengsel og begjær. Samtalen tar utgangspunkt i boka «Jeg kaller deg Pjotr», men det er ikke nødvendig å ha lest den på forhånd.
Sånn er du
Av NRK
Å prøve å få innsikt i egen og andres personlighet har den siste tiden fått mye oppmerksomhet. Personlighetspsykologi har fenget massene, og med det har det kommet en rekke ulik dekning av temaet – en av disse er den norske podcasten «Sånn er du». I denne podcasten tar ulike norske kjendiser en personlighetstest som de så diskuter med podcastene verter Harald Eia og Nils Brenna. Podcasten er svært interessant og lett å høre på. Perfekt for hjemreisen, hytte turen eller bare for å slappe av litt i løpet av ferien! Vi anbefaler spesielt episoden med Linnea Myhre.

MUSIKK

Møbius – Snowflakes
låt
Møbius er et band som sitter på mange låter de kan dra fram på konsertene. I år kom debuten deres, «Snowflakes», en låt som er innom mange sjangre og drar inspirasjon fra et bredt utvalg rockeband. Låten gjør mye på kort tid, og det hele fremstår som ganske episk! Vi får gitarsoloer, harmonier og musikalske overganger levert rett på ørene. Funk, prog og symfonisk rock blandes med en velskrevet tekst som drar inspirasjon fra den greske myten om Narcissus. Refrenget består av både en fengende melodi og minneverdig tekst. Dersom man er fan av Queen, Muse, eller annen 70- og 00-tallsrock er man fan av Møbius.
Ludometro – Kunsten å Gå Baklengs
Album
«Kunsten å gå baklengs» er debutalbumet til jazzgruppa Ludometro. Lydbildet er fengende og varierer fra lettfordøyd jazzpop til mer eksperimenterende jazzuttrykk. Bandet fletter inn teknisk virtuositet på en måte som ikke stjeler fokus fra budskap og helhet, og hever låtene enda et nivå. Sangene er vekselvis på engelsk og norsk, og overgangene føles helt naturlige. Dette er et album man kan høre igjen og igjen, med stadige nye finesser og lydmessig snadder å oppdage. Alt på dette albumet holder topp kvalitet, og her er det noe for mange smaker. Vår anmelders favoritter er åpningslåta «Dikt» og «Conversations With A Chair», men her er det mye bra å velge mellom!